Този браузър не е актуален
За да се визуализира правилно сайта, моля ползвай следните браузъри.ВниманиеОбнови версията на браузъра си. Ако не го направиш някои функционалности може и да не работят коректно.
    Brand Navigation
    1. За нас
    2. Полезно инфо
    3. Обслужване и контакти
    4. Пресцентър
    5. Кариера
    6. Недвижими имоти

    Здравословно и вкусно – как да приготвим пресни сокове и смутита с помощта на сокоизстисквачка или блендер


    Диетолозите препоръчват дневен прием между 400 и 650 грама плодове и зеленчуци. За много хора обаче това звучи почти непостижимо, особено в забързаното ежедневие, където здравословното хранене често остава на заден план. Именно тук идват на помощ кухненските уреди като сокоизстисквачки, блендери и чопъри – те позволяват бързо и лесно да си приготвим големи количества плодове и зеленчуци в удобна за консумация форма. След като човек свикне с тях, трудно си представя кухнята без тези практични помощници. А добрата новина – здравословното хранене вече не е само мечта, а реалност.

    Ако си изправен пред избора кой уред да си вземеш, вероятно си задаваш въпроси. Каква е разликата между отделните начини на приготвяне? Как точно работят различните уреди и какви са техните плюсове и минуси? Как да извлечем най-много хранителни вещества от плодовете? А кое е по-здравословно – сок или смути? В този текст ще откриеш всичко, което трябва да знаеш за изцеждането, смесването и нарязването.

    Изцеждане, смесване и нарязване: Каква е разликата?

    Ако обмисляш да си вземеш кухненски уред за обработка на плодове и зеленчуци, имаш богат избор – сокоизстисквачка, блендер или чопър. Най-доброто решение зависи от начина, по който предпочиташ да приготвяш храната си.

    Сокоизстисквачките извличат течността от плодовете и зеленчуците, като оставят твърдите части (т.нар. пулпа), които са богати на фибри. Блендерите смилат всичко на пюре – крайният резултат са смутита, които съдържат всички компоненти на използваните съставки и са по-гъсти. Чопърите обработват продуктите по-грубо – те ги нарязват, без да ги превръщат в пюре.

    Принцип на работа и употреба на сокоизстисквачки, блендери и чопъри

    Сокоизстисквачките, блендерите и чопърите се различават не само по начина на работа, но и по начина на използване. Тук ще ти разкажем повече за основните разлики и особености на тези устройства.


    Сокоизстисквачки

    Сокоизстисквачката е чудесен уред за приготвяне на прясно изцеден сок от плодове или зеленчуци. Достатъчно е да нарежеш продуктите на едри парчета и да ги поставиш в уреда – често дори без да премахваш стръкчетата или кората. Съществуват два основни вида сокоизстисквачки – бавнооборотни и центрофужни.

    Бавнооборотните модели извличат сока чрез бавно механично пресоване – работят тихо, запазват повече витамини и хранителни вещества и осигуряват по-гладък, концентриран сок.

    Центрофужните модели работят с висока скорост – до 15 000 оборота в минута, като отделят сока от твърдите части с помощта на сито. Те обикновено са по-достъпни като цена, но са по-шумни и не запазват толкова добре полезните съставки.

    Повечето съвременни сокоизстисквачки се справят отлично с различни видове плодове и зеленчуци.


    Изцеждане без уред

    Ако нямаш сокоизстисквачка, но разполагаш с тенджера под налягане, можеш да използваш пара за извличане на сок. Подходящи за тази техника са плодове и зеленчуци с високо водно съдържание. Постави около 100 ml вода на всеки 500 g продукт. Използвай съд без отвори за събиране на сока и сито, което да задържи плодовете. След това остави парата да си свърши работата.


    Блендери

    Блендерите смилат плодовете и зеленчуците до гладка смес. Гъстотата на крайния продукт зависи от скоростта на работа, водното съдържание на съставките и количеството добавена течност.

    Преди да започнеш, е добре да отстраниш семките, дръжките и кората. Мощните блендери се справят лесно и с твърди продукти или лед, докато по-слабите модели трябва да се зареждат постепенно и с по-малки количества.


    Чопъри

    Чопърите работят на подобен принцип като блендерите, но нарязват продуктите на по-едри парчета, без да ги превръщат в пюре. Обикновено имат различни приставки за регулиране на размера на нарязаните части. Те са идеални за хора, които предпочитат по-груба текстура. Ако планираш да обработваш твърди или замразени продукти, избери по-мощен модел (с над 500 W мощност).

    Предимства и недостатъци на различните уреди

    Плюсове

    Минуси

    • Минимална подготовка
    • Бърза консумация
    • Лесно усвояване от организма
    • Някои витамини и хранителни вещества се губят
    • Твърдите компоненти остават
    • Трудно почистване

    Плюсове

    Минуси

    • Обработват цялото количество продукт – без отпадъци
    • Запазват всички витамини и фибри
    • Лесни за почистване


    • Изискват повече време за подготовка
    • По-евтините модели не се справят с твърди съставки


    Плюсове

    Минуси

    • Също запазват всички хранителни вещества
    • Лесна поддръжка
    • Разнообразие от нарязване


    • Резултатът не е готов за пиене
    • Не винаги могат да обработят всички съставки едновременно


    Сок или смути – кое е по-добро?

    При избора между сокоизстисквачка и блендер е важно да помислиш какво предпочиташ. Соковете са лесни за храносмилане и могат да се направят от почти всичко. Смутитата, от своя страна, са богати на фибри, но не са подходящи за хора с чувствителен стомах. Въпреки това, те съдържат повече витамини и минерали, защото в тях няма отпадък – всичко остава вътре.

    По-простите блендери трудно се справят с листни зеленчуци и твърди продукти, но мощните модели правят чудеса – включително и зелени смутита. Те също така са по-лесни за почистване и не оставят отпадък. Така че изборът между сок и смути зависи най-вече от личните ти предпочитания и от плодовете и зеленчуците, които искаш да използваш.