Кажи „край“ на засъхналото тесто: Почистване на гофретника
Гофретите са едни от най-обичаните десерти. Вероятно биха се приготвяли още по-често, ако почистването на гофретника след това не беше толкова досадно. Засъхналите остатъци от тесто обезсърчават много любители на гофрети, за които отстраняването на замърсяванията от уреда се оказва трудна задача. Често се използват неподходящи инструменти и методи, които могат да повредят уреда. За щастие обаче има няколко лесни съвета и трика, с които не само печенето и похапването на гофрети ще носят удоволствие, но и почистването на уреда ще става бързо и без усилие.
Съдържание
Как да почистиш гофретника правилно
Какво не трябва да се прави при почистване
Съвети за предотвратяване на замърсявания

Как да почистиш гофретника правилно
Правилният начин за почистване на гофретника зависи от неговия тип. При съвременните гофретници често плочите за печене могат да се изваждат, което значително улеснява почистването. Но не се притеснявай – ако притежаваш стар гофретник без подвижни плочи, следващите съвети ще ти помогнат да го почистиш лесно и безпроблемно.
Списък с необходими продукти:
- Кухненска хартия
- Пластмасова четка/Четка за зъби
- Кърпа за почистване

Подготовка
Първо изключи гофретника и извади щепсела. След това остави уреда да се охлади, за да не се изгориш по време на почистването. Можеш да улесниш почистването по-късно, ако още по време на охлаждането поставиш парче кухненска хартия в гофретника, за да попие излишната мазнина.

Почистване
Веднага щом уредът е достатъчно изстинал (но още хладък), можеш първо да отстраниш леките замърсявания с кухненска хартия.
По-грубите замърсявания най-добре се отстраняват с мека пластмасова четка, за да не се повреди покритието на гофретника. Четка за зъби е много подходяща за тази стъпка. След това почистените замърсявания могат просто да се избършат с влажен парцал.
Ако това не доведе до желания резултат, внимателно капни малко вода върху плочите за печене, за да могат засъхналите замърсявания да се накиснат.
Друг метод за почистване, който води до много добри резултати с малко усилия, е приготвянето на така наречената „почистваща гофрета“.
За целта просто смеси бакпулвер с малко вода, докато се получи смес, която е по-суха от обичайното тесто за гофрети.
След това изпечи сместа в гофретника като гофрета.
Благодарение на содата за хляб се попива мазнината и други замърсявания.
Ако гофретите в твоя уред залепват лесно, може да добавиш малко мазнина към сместа, за да не загори.
След като почистиш вътрешността на гофретника, можеш просто да избършеш външната страна с влажен парцал или гъба и малко препарат за съдове, за да го почистиш и отвън.
Какво не трябва да се прави при почистване
За да не се повреди незалепващото покритие на гофретника и да не се съсипят следващите гофрети, в никакъв случай не трябва да почистваш уреда с твърди, остри или заострени предмети.
Груби гъби за миене, тел за почистване или метални предмети също са забранени, тъй като покритата повърхност е много чувствителна и лесно може да се повреди. Също така трябва да избягваш агресивни почистващи препарати, тъй като те могат да оставят остатъци. Обикновено дори не е необходимо използването на препарат за съдове, за да почистиш гофретника, ако се спазват изброените съвети.

Съвети за предотвратяване на замърсявания
За да е сигурно, че упоритите замърсявания изобщо няма да се появят, най-добре е още при покупката на гофретника да обърнеш внимание дали плочите могат да се изваждат. Полезно е също така преди употреба плочите да се намажат обилно с олио или масло, за да не залепва тестото. Специален спрей за готвене е особено подходящ за тази цел, тъй като се нанася лесно и покрива равномерно цялата повърхност на плочите.

