В хладилника или не? Къде да съхраняваш плодовете и зеленчуците си
Свежите плодове и зеленчуци ти доставят важни витамини и ценни хранителни вещества. Но малко хора имат възможността и времето всеки път преди готвене да купуват точно това, което им е нужно за конкретното ястие. Именно затова правилното съхранение на плодовете и зеленчуците е важно за всяка кухня, в която редовно се приготвя прясна храна.
Вероятно слагаш повечето продукти направо в хладилника. Все пак студът пази храната по-дълго, нали? За съжаление, това е заблуда. Много плодове и зеленчуци не са подходящи за дълъг престой в хладилник, докато други се нуждаят от по-ниски температури, за да не се развалят бързо.
Добрата новина е, че правилното съхранение не е сложно – просто трябва да следваш няколко основни правила.
Съдържание
- Защо правилното съхранение в хладилник е толкова важно
- Етиленът и неговата роля при съхранението на плодове и зеленчуци
- Как да съхраняваш правилно зеленчуците в хладилника
- Как да съхраняваш правилно плодовете в хладилника
- Как да опаковаш и съхраняваш нарязани плодове
- Пет съвета за по-дълга свежест
Защо правилното съхранение в хладилник е толкова важно
Някои плодове и зеленчуци запазват вкуса си по-дълго и остават свежи, когато се съхраняват правилно в хладилник. Какви са предимствата: изхвърляш по-малко храна, което е добре както за бюджета ти, така и за околната среда.
Само в Германия на човек годишно се изхвърлят около 82 kg храна – значителна част от нея са развалени плодове и зеленчуци.
Още един плюс на правилното съхранение – много витамини и хранителни вещества са чувствителни към светлина и температура и се развалят бързо, ако продуктите не се съхраняват правилно.
Етиленът и неговата роля при съхранението на плодове и зеленчуци
Ако се интересуваш от трайността и зреенето на плодовете и зеленчуците, рано или късно ще попаднеш на темата за етилена. Това е газ, който задейства процеса на узряване и по този начин кара продуктите, които са в контакт с него, да се развалят по-бързо.
Някои зеленчуци, като зелето, са особено чувствителни към етилена и губят бързо своята свежест.
Плодове и зеленчуци, които отделят особено много етилен и трябва да се съхраняват отделно от други храни, са:
- ябълки
- авокадо
- банани
- круши
- броколи
- краставици
- картофи
- киви
- праз
- нектарини
- праскови
- сливи
- домати
Все пак можеш да използваш действието на етилена в твоя полза – например като сложиш добре узряла ябълка до зелен банан, за да ускориш узряването му.

Как да съхраняваш правилно зеленчуците в хладилника
Листните зеленчуци, като спанака, се запазват свежи, когато се съхраняват в хладилник. Но и много други видове зеленчуци остават хрупкави и пресни при по-ниски температури.
Доматите често погрешно се слагат в отделението за зеленчуци на хладилника –ниските температури им вредят и ги лишават от аромат. За да запазят вкуса си, доматите се нуждаят от умерена стайна температура.
В хладилника:
Тези зеленчуци трябва да се съхраняват в хладилник, за да останат свежи възможно най-дълго:
- артишок
- зелени салати (маруля, рукола, айсберг и др.)
- карфиол
- зелен фасул
- броколи
- грах
- пресен лук
- зеле (червено, брюкселско, бяло, китайско)
- алабаш
- манголд
- репички
- цвекло
- целина
- аспержи
- спанак
Извън хладилника:
Ниските температури вредят на следните зеленчуци:
- патладжани
- картофи
- тиква
- моркови
- домати
- тиквички
- лук
Съвети за съхранение:
Аспержите трябва да се увият във влажна кърпа, преди да се поставят в хладилника.
Салатите, които все още имат корен, можеш да сложиш в малка купа с вода, за да останат свежи по-дълго. Важно: само коренът трябва да е във водата – ако листата се мокрят, бързо ще се развалят.

Правилно съхранение на плодовете в хладилника
Когато става въпрос за плодове, важи следното основно правило: екзотичните, като манго, обичат топлото и не бива да се държат в хладилник, докато местните плодове понасят добре студа. Ябълките могат да се съхраняват както в хладилник, така и на стайна температура.
При костилковите плодове решаваща е степента на зрялост: узрелите трябва да се съхраняват в хладилник и да се консумират възможно най-скоро, а неузрелите е най-добре да узреят на стайна температура.
Подходящи за съхранение в хладилник:
- ябълки
- горски плодове (ягоди, малини, къпини)
- киви
- ревен
- костилкови плодове (кайсии, череши, праскови, сливи, джанки)
- грозде
Не са подходящи за съхранение в хладилник:
- ананас
- банани
- манго
- портокали
- папая
- лимони и други цитрусови плодове

Как да съхраняваш правилно нарязани плодове
Невинаги съхраняваме плодовете цели след покупка. Понякога ги режем предварително – било за закуската сутрин, за сладкиш или просто за удобство. За да се запазят нарязаните плодове свежи възможно най-дълго, от решаващо значение са правилното опаковане и съхранение.
- Съхранявай нарязаните плодове в добре затворена кутия или ги покрий с прозрачно фолио.
- Избягвай излишната влага в съда – тя увеличава риска от мухъл. Преди употреба подсуши добре кутиите и капаците.
- Нарязана ябълка на четвъртинки или осминки може да се събере обратно с ластик, така че разрезите да имат по-малък досег с въздуха.
Срещу потъмняване – лимонов сок
При контакт с кислорода, много плодове (особено ябълки и круши) започват да покафеняват по разрезите. Това не е знак, че се развалят, но изглеждат неапетитно. За да избегнеш нещо подобно, напръскай повърхностите с малко лимонов сок – той забавя окисляването и запазва свежия вид.

5 съвета за по-дълга свежест на плодовете и зеленчуците
Съвет 1: По възможност съхранявай плодовете и зеленчуците отделно. Те имат различни нужди, а някои (ябълките и доматите) отделят етилен, който ускорява развалянето на останалите.
Съвет 2: Горските плодове (като ягоди, малини, къпини) съхранявай в кутия с фолио, така че да не се докосват помежду си. Така намаляваш риска от бързо разпространение на мухъл.
Съвет 3: Мий и нарязвай плодовете и зеленчуците непосредствено преди консумация, за да удължиш максимално свежестта им.
Съвет 4: Зеленчуци като моркови или репички запазват свежестта си по-дълго, ако отстраниш листата им.
Съвет 5: Лукът трябва да се съхранява отделно от други храни, защото лесно предава силния си аромат на плодове и зеленчуци.