Искаш ли нещо вкусно от фурната? Съвети за консервиране
Консервирането или стерилизирането в буркани е традиционен метод за удължаване трайността на хранителните продукти.
Без значение дали става въпрос за богата реколта от собствената градина, или за плодове и зеленчуци купени от супермаркета, кондервирането винаги върши чудеса:
Консервираните храни са перфектни запаси, които имат трайност от няколко месеца и имат неподражаем вкус.
Стерилизирането във фурна е особено практично в този процес.
Съдържание
Причини за консервиране във фурната
Как работи стерилизирането на буркани
Инструкции: Консервиране във фурната
Какво може да се консервира във фурната?

Причини за консервиране във фурна
Консервирането във фурна може първоначално да звучи необичайно, но има едно голямо предимство в сравнение с другите методи. В тавата на фурната могат да се поберат повече буркани, отколкото в обикновена тенджера – следователно може да се консервира повече стока наведнъж. Това е особено важно, когато имаш много различни или големи количества продукти за консервиране.

Как работи стерилизирането на буркани
Принципът на стерилизирането на буркани използва физическите закони на свръхналягането и вакуума.
При загряване на съдържанието в плътно затворените буркани първоначално възниква свръхналягане, тъй като топлият въздух и водната пара в буркана се разширяват.
Веднага след като бурканите изстинат, въздухът и парата отново се свиват. Създава се вакуум, който буквално „засмуква“ капака и по този начин херметически затваря буркана.
Чрез предварителното стерилизиране на бурканите се гарантира премахването на микроби – консервираната стока тогава е с почти неограничена трайност.
Инструкции: Консервиране във фурна
Преди да започнеш с консервирането на буркани, всички необходими прибори и съдове трябва да са подготвени, за да протече процесът гладко и без стрес.
Списък за пазаруване и необходими продукти:
- Буркани за консервиране с капачки
- Кухненска кърпа
- Фуния за пълнене
- Дълбока тава
- Продукти за консервиране (по избор)
- Захар (ако е необходимо)
- Течност (вода, оцет, бульон, сок или вино)

Стъпка 1: Стерилизиране на бурканите
Първо трябва да стерилизираш бурканите за консервиране. Можеш да извариш бурканите за кратко в гореща вода или да ги изплакнеш с вряща вода.
След това трябва да подсушиш бурканите добре. Като алтернатива, можеш да загрееш бурканите с винтови капачки за 10 min na 180° C във фурната.
Капачките и гумените пръстени се варят за 5 минути в оцетна вода и също се оставят да изсъхнат.

Стъпка 2: Подготовка на продуктите за консервиране
Докато бурканите се варят или са във фурната и изстиват, можеш да подготвиш продуктите за консервиране.
В зависимост от вида продукти, трябва да измиеш, почистиш от семки или костилки и да нарежеш плодовете и зеленчуците.
Малките парчета са по-добри от големите: колкото по-плътно са наредени парчетата в буркана, толкова по-добре се консервират.

Стъпка 3: Пълнене на бурканите
След като бурканите са изстинали и изсъхнали, а продуктите за консервиране са подготвени, бурканите могат да бъдат напълнени.
Ръбовете трябва задължително да останат чисти. Фуния за пълнене може да помогне много в тази мисия.
След това продуктите се заливат с подходящата течност.
След напълването трябва да останат приблизително 2 cm въздух до ръба. Постави капака възможно най-бързо и го завърти добре.

Стъпка 4: Поставяне на бурканите във фурната
Сега започва същинското консервиране. Постави затворените буркани в дълбока тава и я напълни с 2 до 3 cm студена вода. Пъхни тавата с бурканите във фурната и настрой температурата. Със 175° C горно и долно нагряване няма как да сгрешиш. Веднага щом водната баня започне да кипи, изключи фурната и остави бурканите да престоят още 30 минути.

Стъпка 5: Охлаждане и съхранение
Извади бурканите от фурната и ги остави да изстинат. Провери дали бурканите са наистина затворени: при буркани с клипсове освободи скобите и вдигни капака. При успешно консервиране капакът трябва да остане стегнат. При буркани с метални капачки на винт вакуумът се разпознава по това, че капакът леко е засмукан навътре. Ако всичко е наред, можеш да надпишеш бурканите и да ги съхраняваш на хладно място, без директна слънчева светлина.
Какво мога да консервирам във фурна?
При консервирането във фурна няма никакви ограничения. Теоретично, всичко, което има добър вкус и трябва да бъде запазено за дълго време, може да бъде стерилизирано. Въпреки това, някои плодове и зеленчуци са особено подходящи за тази дейност.

Плодове
При консервирането на плодове има различни възможности: може да се консервират цели плодове или парчета, които след това се превръщат в компот или пюре. Плодовете трябва задължително да са узрели и без омекнали участъци, за да се постигне добър резултат. Като течност може да се използва захарен сироп, вино или плодов сок. Според вкуса могат да се добавят и лимонов сок или подправки като канела.

Зеленчуци
Всякакви зеленчуци могат да се консервират успешно. По желание зеленчуците могат предварително да се бланшират, но като цяло всякакъв вид може да се сложи и напълно суров. За пълнене на бурканите се използват бульон, чиста вода и малко оцет, както и подправки.
Особено подходящи за консервиране са
Плодове | Зеленчуци | Други |
|---|---|---|
Ябълки, круши, ягоди, череши, праскови, сливи | Боб, краставици, зеле, тиква, моркови, домати, тиквички | Бульон, месо, сладкиши, мармалад/конфитюр, сокове, мас, сосове, наденици |
Алтернативи на консервирането във фурна
Съществуват множество начини за консервиране освен във фурната. Традиционно често се консервира в тенджера на котлона. Бурканите могат да бъдат бързо и лесно загряти и в уред за готвене на пара или тенджера под налягане.
Тези, които имат по-малко търпение, могат да използват буркани с винтови капачки: При тях съдържанието се пълни горещо, а не студено, бурканите се затварят и се обръщат с главата надолу за няколко минути. След това бурканите се обръщат обратно и се оставят да изстинат.
За истинските фенове на консервирането може да е подходящ и специален уред за консервиране.

