Този браузър не е актуален
За да се визуализира правилно сайта, моля ползвай следните браузъри.ВниманиеОбнови версията на браузъра си. Ако не го направиш някои функционалности може и да не работят коректно.

    Искаш ли нещо вкусно от фурната? Съвети за консервиране


    Консервирането или стерилизирането в буркани е традиционен метод за удължаване трайността на хранителните продукти.

    Без значение дали става въпрос за богата реколта от собствената градина, или за плодове и зеленчуци купени от супермаркета, кондервирането винаги върши чудеса:

    Консервираните храни са перфектни запаси, които имат трайност от няколко месеца и имат неподражаем вкус.

    Стерилизирането във фурна е особено практично в този процес.

    Съдържание

    Причини за консервиране във фурната

    Как работи стерилизирането на буркани

    Инструкции: Консервиране във фурната

    Какво може да се консервира във фурната?

    Бутилки с асортирани туршии, включително домати и краставици, със свежи зеленчуци отпред.

    Причини за консервиране във фурна

    Консервирането във фурна може първоначално да звучи необичайно, но има едно голямо предимство в сравнение с другите методи. В тавата на фурната могат да се поберат повече буркани, отколкото в обикновена тенджера – следователно може да се консервира повече стока наведнъж. Това е особено важно, когато имаш много различни или големи количества продукти за консервиране.

    Различни туршии в стъклени буркани, включително моркови, зелен фасул и домати.

    Как работи стерилизирането на буркани


    Принципът на стерилизирането на буркани използва физическите закони на свръхналягането и вакуума.


    При загряване на съдържанието в плътно затворените буркани първоначално възниква свръхналягане, тъй като топлият въздух и водната пара в буркана се разширяват.


    Веднага след като бурканите изстинат, въздухът и парата отново се свиват. Създава се вакуум, който буквално „засмуква“ капака и по този начин херметически затваря буркана.


    Чрез предварителното стерилизиране на бурканите се гарантира премахването на микроби – консервираната стока тогава е с почти неограничена трайност.

    Инструкции: Консервиране във фурна

    Преди да започнеш с консервирането на буркани, всички необходими прибори и съдове трябва да са подготвени, за да протече процесът гладко и без стрес.

    Списък за пазаруване и необходими продукти:

    • Буркани за консервиране с капачки
    • Кухненска кърпа
    • Фуния за пълнене
    • Дълбока тава
    • Продукти за консервиране (по избор)
    • Захар (ако е необходимо)
    • Течност (вода, оцет, бульон, сок или вино)
    Стъклени буркани и капаци Weck, обърнати с главата надолу върху решетка на фурна.

    Стъпка 1: Стерилизиране на бурканите

    Първо трябва да стерилизираш бурканите за консервиране. Можеш да извариш бурканите за кратко в гореща вода или да ги изплакнеш с вряща вода.


    След това трябва да подсушиш бурканите добре. Като алтернатива, можеш да загрееш бурканите с винтови капачки за 10 min na 180° C във фурната.


    Капачките и гумените пръстени се варят за 5 минути в оцетна вода и също се оставят да изсъхнат.

    Човек реже червена чушка на дървена дъска за рязане, с други зеленчуци наоколо.

    Стъпка 2: Подготовка на продуктите за консервиране

    Докато бурканите се варят или са във фурната и изстиват, можеш да подготвиш продуктите за консервиране.


    В зависимост от вида продукти, трябва да измиеш, почистиш от семки или костилки и да нарежеш плодовете и зеленчуците.


    Малките парчета са по-добри от големите: колкото по-плътно са наредени парчетата в буркана, толкова по-добре се консервират.

    Нарязана червена чушка върху дървена дъска за рязане, с кърпа и мивка на заден план

    Стъпка 3: Пълнене на бурканите

    След като бурканите са изстинали и изсъхнали, а продуктите за консервиране са подготвени, бурканите могат да бъдат напълнени.


    Ръбовете трябва задължително да останат чисти. Фуния за пълнене може да помогне много в тази мисия.


    След това продуктите се заливат с подходящата течност.


    След напълването трябва да останат приблизително 2 cm въздух до ръба. Постави капака възможно най-бързо и го завърти добре.

    Vier Gläser mit bunten Gemüsestücken in einem Ofen

    Стъпка 4: Поставяне на бурканите във фурната

    Сега започва същинското консервиране. Постави затворените буркани в дълбока тава и я напълни с 2 до 3 cm студена вода. Пъхни тавата с бурканите във фурната и настрой температурата. Със 175° C горно и долно нагряване няма как да сгрешиш. Веднага щом водната баня започне да кипи, изключи фурната и остави бурканите да престоят още 30 минути.

    Четири буркана с домашни консерви, покрити с кафява хартия и канап.

    Стъпка 5: Охлаждане и съхранение

    Извади бурканите от фурната и ги остави да изстинат. Провери дали бурканите са наистина затворени: при буркани с клипсове освободи скобите и вдигни капака. При успешно консервиране капакът трябва да остане стегнат. При буркани с метални капачки на винт вакуумът се разпознава по това, че капакът леко е засмукан навътре. Ако всичко е наред, можеш да надпишеш бурканите и да ги съхраняваш на хладно място, без директна слънчева светлина.

    Какво мога да консервирам във фурна?

    При консервирането във фурна няма никакви ограничения. Теоретично, всичко, което има добър вкус и трябва да бъде запазено за дълго време, може да бъде стерилизирано. Въпреки това, някои плодове и зеленчуци са особено подходящи за тази дейност.

    Три буркана ябълково масло и пресни ябълки на кухненски плот.

    Плодове

    При консервирането на плодове има различни възможности: може да се консервират цели плодове или парчета, които след това се превръщат в компот или пюре. Плодовете трябва задължително да са узрели и без омекнали участъци, за да се постигне добър резултат. Като течност може да се използва захарен сироп, вино или плодов сок. Според вкуса могат да се добавят и лимонов сок или подправки като канела.

    Буркан с нарязани зеленчуци, със свежи моркови, домати, лук и магданоз.

    Зеленчуци

    Всякакви зеленчуци могат да се консервират успешно. По желание зеленчуците могат предварително да се бланшират, но като цяло всякакъв вид може да се сложи и напълно суров. За пълнене на бурканите се използват бульон, чиста вода и малко оцет, както и подправки.

    Особено подходящи за консервиране са

    Плодове

    Зеленчуци

    Други

    Ябълки, круши, ягоди, череши, праскови, сливи

    Боб, краставици, зеле, тиква, моркови, домати, тиквички

    Бульон, месо, сладкиши, мармалад/конфитюр, сокове, мас, сосове, наденици

    Алтернативи на консервирането във фурна

    Съществуват множество начини за консервиране освен във фурната. Традиционно често се консервира в тенджера на котлона. Бурканите могат да бъдат бързо и лесно загряти и в уред за готвене на пара или тенджера под налягане.


    Тези, които имат по-малко търпение, могат да използват буркани с винтови капачки: При тях съдържанието се пълни горещо, а не студено, бурканите се затварят и се обръщат с главата надолу за няколко минути. След това бурканите се обръщат обратно и се оставят да изстинат.


    За истинските фенове на консервирането може да е подходящ и специален уред за консервиране.

    Практични помощници в домакинствотоКухня и домакинство