Информация за защитата на личните данни и Вашите законови права при връзка с клиентската линия

(Версия 2.0; Актуална към 01.08.2020)

Радваме се, че се интересувате от защита на данните на нашия уебсайт. От Лидл искаме да се чувствате комфортно и сигурно и да видите нашето прилагане на защитата на данните като функция за качество, ориентирано към клиента.
Следната политика за защита на личните данните Ви информира за вида и обхвата на обработка на Вашите лични данни на https://www.lidl.bg/. Личните данни са информация, която е или може да бъде свързана са Вашата личност пряко или косвено. Общият регламент за защита на данните (GDPR) служи по-специално като правна рамка за защита на данните.


1. Извикване на нашия уебсайт


Цели за обработване на лични данни/ правни основания:
Когато посещавате нашия уебсайт, чрез браузъра на Вашето устройство, автоматично и без Ваша намеса, се изпращат на нашия сървър:
• IP адресът на Вашето устройство, разполагащо с възможност за връзка с интернет;
• датата и часът на достъп;
• името и URL адреса на файла, до който е достъпно;
• уебсайтът / приложението, от което е направен достъп (референтен URL адрес);
• браузърът, който използвате и, ако е приложимо, операционната система на Вашия компютър с активиран интернет;
• името на Вашия доставчик на достъп

и временно се запаметяват в така наречен лог файл за следните цели:
• осигуряване на безпроблемно установяване на връзка;
• осигуряване на комфортно използване на нашия уебсайт / приложение и
• оценка на сигурността и стабилността на системата.
Правното основание за обработка на IP адреса е член 6, ал. 1, буква е) GDPR. Нашият законен интерес се състои в целите за обработка на данни, изброени по-горе.
Срокове за съхранение/ критерии за определяне на сроковете за съхранение:
Данните се записват за период от седем дни и след това автоматично се изтриват.


2. Анкета за клиентското преживяване при пазаруване


Цели за обработване на лични данни/ правни основания:
Ако участвате в някое от нашите проучвания на клиенти, това се прави на чисто доброволна основа. При самото проучване (с изключение на участието в играта „Твоето мнение“, вижте т. 4) не се съхранява информация, която позволява да се правят изводи за участниците в анкетите. Всяка лична информация / мнение, което предоставяте, докато отговаряте на нашето проучване, се счита за доброволно и се съхранява в съответствие с GDPR. Моля, не споменавайте имена или подобни в свободните текстови полета, които биха позволили да се правят изводи за Вас или други лица.


Следните данни се съхраняват в хода на проучването в така наречените бисквитки (вижте т. 5):
• индивидуален идентификационен номер (User-ID) на потребителя;
• брой посещения на уебсайта (ежедневно / седмично);
• продължителност на използването на уебсайта / отговаряне на анкетата.


Ние използваме Вашата информация в контекста на анкетата и гореспоменатите данни изключително за целите на извършване / оценка на проучването и за да изключим, че в оценката са включени множество отговори на анкетата. Правното основание за обработка на данни е член 6, ал. 1, буква е) GDPR. Нашият и Вашият съпътстващ (законен) интерес към тази обработка на данни е резултат от изброените по-горе цели.


Получатели/ категории получатели:
Когато отговаряме на Вашите запитвания и при оценяване анкетите на клиентите, Вашите данни може да бъдат обработвани от наши подизпълнители, обработващи лини данни от наше име. Те са внимателно подбрани, одитирани от нас и също са задължени по договор в съответствие с член 28 от GDPR
Резултатите от нашите клиентски анкети се използват чисто за вътрешни оценки. Няма да предаваме лични данни на трети страни, освен ако изрично не сте се съгласили с това.
Срокове за съхранение/ критерии за определяне на сроковете за съхранение:
Данните, съхранявани с помощта на бисквитки, ще бъдат изтрити след максимум 7 дни. Вашите данни в контекста на анкетата ще бъдат запазени само в анонимизиран вид.


3. Контакт с центъра за обслужване на клиенти


Цели за обработване на лични данни/ правни основания:
Ако предоставите Вашето име, имейл адрес или телефонен номер за връзка нашия център за обслужване на клиенти, Вашите данни ще бъдат използвани само за конкретната цел за свързване с Вас, за обработка на Вашите отзиви и записване на Вашите предложения.
Правното основание за обработка на данни е член 6, ал. 1, буква е) GDPR. Нашият и Вашият съпътстващ (легитимен) интерес към тази обработка на данни е резултат от целта да получим Вашите предложения, да решим всички възникнали проблеми и по този начин да поддържаме и насърчаваме Вашето удовлетворение като клиент на нашите клонове.


Получатели/ категории получатели:
Когато се свържете с нас, Вашите данни може да бъдат обработвани от наше име от подизпълнители, в качеството им на обработващи лични данни, по-специално от областта за обслужване на клиенти. Те са внимателно подбрани, одитирани от нас и също са задължени по договор в съответствие с член 28 от GDPR.
Срокове за съхранение/ критерии за определяне на сроковете за съхранение:
Вашите лични данни ще бъдат изтрити или анонимизирани най-късно 90 дни след окончателния отговор.


4. Игра с награди
Цели за обработване на лични данни/ правни основания:
Имате възможност да участвате в игра с награди след попълване на анкетата. Личните данни (обръщение, име и имейл адрес), предоставени от Вас при участие в играта, ще бъдат използвани само за провеждане на играта (например определяне на победителя, уведомяване за победителя, изпращане на наградата). Правното основание за обработка на данни е чл 6, ал.1, буква б) GDPR.
Получатели/ категории получатели:
Предоставяне на данните на трети лица се извършва само ако това е необходимо за провеждане на играта с награди (например изпращане на наградата чрез логистична компания).
Срокове за съхранение/ критерии за определяне на сроковете за съхранение:
След края на играта и обявяването на победителите, личните данни на участниците ще бъдат изтрити. Данните на победителите ще се съхраняват в случай на материални печалби за срока на законовите гаранционни претенции, за да се организира ремонт или замяна, ако е необходимо.


5. Абониране за нюзлетър
В рамките на участието в играта можете по избор да се абонирате за бюлетина ТУК. Можете да намерите повече информация за свързаната обработка на данни тук.


6. Използване на бисквитки и подобни техники за обработка на данни за употреба
Цели за обработване на лични данни/ правни основания:
Ние, „Лидл България ЕООД ЕНД КО“ КД, сме администратор на лични данни във връзка с използването на така наречените бисквитки и други подобни технологии за обработка на данни за използване във всички (под) домейни под https://www.lidl.bg/.
Бисквитките са малки текстови файлове, които се съхраняват на крайното Ви устройство (лаптоп, таблет, смартфон и др.), Когато посещавате нашия уебсайт. Бисквитките не причиняват никакви щети на крайното Ви устройство и не съдържат вируси, троянски коне или друг зловреден софтуер. Информацията се съхранява в бисквитката, което води до връзка с конкретното използвано устройство. Това обаче не означава, че веднага разбираме за Вашата идентичност.


В зависимост от категорията на бисквитката или от сътветен друг вид технология за обработване на данни за потреблението, използването им служи на следните цели:
• Технически необходими: Това са бисквитки и подобни методи, без които не можете да използвате нашите услуги.
• Комфорт: Използвайки тези техники, можем да вземем предвид Вашите действителни или предполагаеми предпочитания за удобно използване на нашия уебсайт. Например въз основа на Вашите настройки можем да покажем нашия уебсайт на език, който Ви подхожда. Освен това избяваме възможността да показваме продукти, които може да не са налични във Вашия регион.
• Статистика: Тези техники ни позволяват да съставим анонимна статистика за използването на нашите услуги. Това ни дава възможност например да определим как да адаптираме още по-добре нашия уебсайт към навиците на потребителите.
• Маркетинг: Това ни дава възможност да Ви покажем подходящо рекламно съдържание въз основа на анализа на Вашето поведение. Вашето потребителско поведение може също да се проследява чрез различни уебсайтове, браузъри или крайни устройства, като се използва потребителски идентификатор (User-ID - уникален идентификатор).
Можете да намерите преглед на информацията за използваните бисквитки и други технологии, заедно със съответните цели на обработка, времената за съхранение и всички трети страни, участващи тук.
Като част от използването на бисквитки и подобни техники за обработка на данни за потреблението, се обработват следните видове лични данни, в зависимост от целта:


Технически необходими:
• Потребителски записи за запомняне на въведеното в няколко подстраници (напр. за да изберете предпочитания от вас магазин в търсачката на магазини );
• Данни за автентификация за идентифициране на потребител след влизане, за да получи достъп до разрешено съдържание при следващи посещения (напр. за достъп до акаунт);
събития, свързани със сигурността (напр. откриване на множество неуспешни опити за влизане);
• Данни, необходими за възпроизвеждане на мултимедийно съдържание (напр. възпроизвеждане на (продуктови) видеоклипове, избрани от потребителя).


Комфорт:
• Настройки за персонализиране на потребителския интерфейс, които не са свързани с постоянен идентификатор (напр. активен избор на език или специфичен дисплей на заявки за търсене или карти в търсачката на магазини).


Статистика:
• Псевдонимизирани профили за използване с информация за потреблението на нашия уебсайт. Те включват по-специално:
o тип / версия на браузъра,
o използвана операционна система,
o референтен URL адрес (страницата, посетена преди това),
o име на хоста на компютъра за достъп (IP адрес),
o време на заявка на сървъра,
o индивидуален потребителски номер (User-ID) и
o Задействани събития на уебсайта (поведение при сърфиране).
•    IP адресът се анонимизира редовно, така че да не може да бъде проследен лично до Вас.
•    Ние комбинираме идентификационния номер на потребителя само с други данни от Вас (напр. Име, имейл адрес и т.н.) с Вашето изрично съгласие (вижте например т. 12 от тази политика за защита на личните данни). Въз основа на самия потребителски идентификатор не можем да правим никакви заключения за Вас.


Маркетинг:
• Псевдонимизирани потребителски профили с информация за използването на нашия уебсайт. Те включват по-специално:
o IP адрес;
o индивидуален идентификационен номер на потребител (User-ID);
o потенциални интереси към продукти;
o Задействани събития на уебсайта (поведение при сърфиране).
• IP адресите се анонимизират редовно, така че връзка с Вашата личност по начало е изключена.
• Ние комбинираме идентификационния номер на потребителя само с други данни от Вас (напр. Име, имейл адрес и т.н.) с Вашето изрично съгласие (вижте например т. 12 от тази политика за защита на личните данни). Въз основа на самия идентификационне номер на потребител не можем да правим никакви заключения за Вас лично. Споделяме идентификационния номер на потребителя и свързаните с него профили за използване с трети страни, ако е необходимо, чрез доставчиците на рекламни мрежи.
Правното основание за използването на бисквитки за удобство, статистически и маркетингови бисквитки е Вашето съгласие в съответствие с член 6, ал. 1, буква а) GDPR. Правното основание за използването на технически необходими бисквитки е член 6, ал. 1, буква б) GDPR, т.е. ние обработваме вашите данни, за да предоставим нашите услуги в процеса на иницииране или изпълнение на договора.
Можете да оттеглите / коригирате съгласието си по всяко време с ефект за в бъдеще, без да засягате законността на обработката въз основа на съгласието до оттеглянето. Просто кликнете тук и направете своя избор. С премахването на съответните отметки можете лесно да оттеглите съгласието си за съответните цели на обработка.
Получатели/ категории получатели:
Като част от обработката на данни с помощта на бисквитки и подобни техники за обработка на данни за потреблението, можем да използваме специализирани доставчици на услуги, по-специално от областта на клиентските проучвания. Те обработват Вашите данни от наше име като обработващи, биват внимателно подбрани и задължени по договор в съответствие с чл. 28 GDPR. Всички компании, изброени в нашата политика за бисквитки като доставчици, работят за нас като обраотващи лични данни.
Ако сте дали съгласие за обработка за маркетингови цели, ние ще споделим Вашия потребителски идентификатор и свързаните с него профили за използване с трети страни чрез доставчиците на рекламни мрежи.
Срокове за съхранение/ критерии за определяне на сроковете за съхранение:
Периодът за съхранение на бисквитките може да бъде намерен в нашата политика за бисквитки. Ако в колоната „Валидност“ е посочено „Постоянно“, бисквитката се запазва за постоянно, докато съответното съгласие не бъде оттеглено.


Политика за бисквитки може да намерите ТУК


7. Вашите права като субекти на данни


a) Право на информация, съгласно чл. 15 GDPR
Имате право, съгласно член 15, ал. 1 GDPR, да поискате безплатно информация за личните данни, които сме съхранили за Вас. Това включва по-специално:
• целите, за които се обработват личните данни;
• категориите лични данни, които се обработват;
• получателите или категориите получатели, на които личните данни, свързани с Вас, са били или ще бъдат разкрити;
• планираната продължителност на съхранението на личните данни, касаещи Вас, или, ако конкретна информация за това не е възможна, критерии за определяне на периода на съхранение;
• наличието на право на корекция или изтриване на Вашите лични данни, право на ограничаване на обработването от отговорното лице или право на възражение срещу тази обработка;
• наличието на право за подаване на жалба до надзорен орган;
• цялата налична информация за произхода на данните, ако личните данни не са събрани от субекта на данните;
• Наличието на автоматизирано вземане на решения, включително профилиране, в съответствие с член 22, ал. 1 и 4 GDPR и - поне в тези случаи - смислена информация за използваната логика и обхвата и предвидените ефекти от такава обработка за субекта на данните.
Ако личните данни се прехвърлят на трета държава или международна организация, имате право да бъдете информирани за подходящите гаранции в съответствие с чл. 46 GDPR във връзка с прехвърлянето.


б) Право на коригиранe, съгласно чл. 16 от GDPR

Имате право да поискате от нас незабавно да коригираме всички неверни лични данни, свързани с Вас. Имайки предвид целите на обработването, имате право да поискате попълването на непълни лични данни - също посредством допълнително пояснение.


в) Право на изтриване, съгласно чл. 17 GDPR
Имате право да поискате от нас да изтрием Lашите лични данни незабавно, ако се прилага едно от следните основания:
• личните данни вече не са необходими за целите, за които са били събрани или обработени по друг начин;
• Вие оттегляте съгласието си, на което се основава обработката в съответствие с член 6, ал. 1, буква а) или член 9, ал. 2, буква а) GDPR и няма друго правно основание за обработването;
• Възразите срещу обработването в съответствие с член 21, параграф 1 или 2 GDPR и няма на основание чл. 21 ал. 1 GDPR основания за обработване, които имат преимущество пред Вашите права и свободи;
• личните данни са обработени незаконно;
• Изтриването на лични данни е необходимо за изпълнение на правно задължение;
• Личните данни са събрани във връзка с услугите на информационното общество, предлагани в съответствие с член 8, параграф 1 GDPR.
Ако сме направили личните данни публично достояние и сме задължени да ги изтрием, ние предприемаме подходящи мерки, като вземем предвид наличната технология и разходите за внедряване, за да уведомим третата страна, която обработва Вашите данни, да изтрие всички връзки към личните данни или копия на тези лични данни.


г) Право на ограничаване обработването, съгласно чл. 18 GDPR
Имате право да поискате да ограничим обработката, ако е изпълнено едно от следните условия:
• оспорвате точността на личните данни;
• обработването е незаконно и Вие изисквате използването на лични данни да бъде ограничено, вместо да бъде изтрито;
• администраторът вече не се нуждае от личните данни за целите на обработката, но субектът на данни се нуждае от тях да отстоява, упражнява или защитава правни искове или
• Вие сте възразили срещу обработването в съответствие с член 21, параграф 1 GDPR, при положение че все още не е установено дали законните причини на администратора надвишават тези на субекта на данните.


д) Право на преносимост на данните, съгласно чл. 20 GDPR
Имате право да получавате Ваши лични данни, които сте ни предоставили, в структуриран, общ и машинно четим формат, и имате право да изискате от нас да предоставим тези данни на друг администратор на лични данни, при условие че
• обработването се основава на съгласие, съгласно член 6, ал. 1, буква а) или член 9, ал. 2, буква а) или на договор съгласно член 6, параграф 1, буква б) GDPR и
• Обработката се извършва с помощта на автоматизирани процеси.
Когато упражнявате правото си на преносимост на данните, имате право личните данни да се предават директно от нас на друг администратор на лични данни, доколкото това е технически осъществимо.


е) Право на възражние, съгласно чл. 21 GDPR
При условията на член 21, ал. 1 GDPR, може да възразите срещу обработването на лични данни поради причини, произтичащи от Вашата конкретна ситуация.
Горното общо право на възражение се прилага за всички цели на обработка, описани в тази политика за защита на личните данни, които се обработват въз основа на член 6, параграф 1, буква е) GDPR. За разлика от специалното право на възражение срещу обработването на данни за рекламни цели, ние сме задължени съгласно GDPR да прилагаме такова общо възражение, само ако ни посочите причини с огромно значение, напр. възможна опасност за живота или здравето. Има и възможност да се свържете с Комисията за защита на личните данни.


ж) Право на подаване на жалба до надзорния орган за защита на данните в съответствие с член 77 GDPR
Вие също имате по всяко време право да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни, както и до всеки надзорен орган по защита на данните, в зависимост от вашето местожителство (в случай, ч живеете в друга страна членка на ЕС)

 

8. Фирма и данни за контакт на администартора на лични данни, както и данни за контакт на служителя по защита на данните.


Тази политика за защита на личните данни се прилага за обработването на лични данни от „Лидл България ЕООД ЕНД КО“ КД, ул. „3-ти март“ № 1, 2129 с. Равно поле, община Елин Пелин, област София и за уебсайта https://www.lidl.bg/.
Служителят по защита на данните на „Лидл България ЕООД ЕНД КО“ КД може да бъде открит на посочения по-горе адрес или под имейл: personaldata.protection@lidl.bg.